18 Aralık 2012 Salı

BEŞAMEL SOSLU ISPANAK VE FIRINDA MANTAR




MALZEMELER



YARIM KG ISPANAK
200 GR  KIYMA
1 ADET SOĞAN
SIVI YAĞ
TUZ KARABİBER

BEŞAMEL SOSU İÇİN

1 BU BARDAĞI SÜT
1 ÇORBA KAŞIĞI UN
1 ÇORBA KAŞIĞI MARGARİN
TUZ 
KARABİBER
BİR FİSKE ŞEKER

ÜZERİ İÇİN

KAŞAR RENDESİ



YAPILIŞI


          Soğanlar ve kıyma kavrulur  üzerine  doğranan ıspanaklar eklenir. Ispanakların çok fazla kavrulmasına gerek yok  çünkü  fırındada pişecek . Yüksek ısıda  sotelenmesi daha iyi oluyor çünkü kısık ateşte su  salıyor.
           Sotenelen malzemeye baharatlarını ekleyip   fırın kabına alıyoruz  ve üzerine hazırladığımız beşamel sosu yayıyoruz.
           En üste de kaşar rendesini serpip fırına  sürüp kızarana kadar pişiriyoruz.










BEŞAMEL SOS

     Un çok hafif kavrulur ve  soğuk süt eklenip  çırpma teliyle   topaklanmadan kaynayana kadar karıştırılır.
     Boza kıvamına gelince oldu sayılır. Baharatları da eklenip ocaktan alınır.


FIRINDA MANTAR


MALZEMELER


MANTAR
TEREYAĞ
KAŞAR PEYNİR
   




         Sapları çıkararılan  manralar fırın kabına dizilir.
         Ortalarına fındık kadar tereyağ  ve üstünede kaşar peynir parçaları konup fırına  sürülür.
          İyice kızarana kadar fırında tutulur.

       







Mantarın Faydaları ve Zararları
    MANTARIN FAYDALARI 

        
* Yaşlanmayı geciktirir.
* Beyin ve sinir sistemi hastalıklarından korur.
* Alzheimeri önler.
* Ete yakın oranda ve çok değerli protein içeriği nedeniyle, son derece besleyici ve önemli bir besindir.
* Çocuklarda büyümesinde, gelişmesinde ve hastalıklardan korunma amacıyla bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli rol oynar.
* Vücut için gerekli tüm aminoasitleri içerir.
* Yağ yönünden oldukça fakir olması nedeni ile kilo aldırmaz. Kilo vermek amaçlı yapılan diyetler için de ideal bir besindir.
* B,A,K,D vitaminleri açısından oldukça zengindir.
* Kemik gelişimi üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Büyüme çağındaki çocukların ve kemik erimesi riski olan kadınların mutlaka tüketmesi gerekir.
* Bol miktarda Kalsiyum,potasyum,fosfor,demir,çinko ve bakır içermesinden dolayı, kansızlık başta olmak üzere, kalp damar hastalıkları, migren, yüksek tansiyon, felç,astım,romatizmal hastalıklar,diş çürümesi ve kemik erimesini önler.
* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
* Düşük sodyum miktarı


1 yorum:

Gurme Şirine dedi ki...

en sevdiğim 2 yemek bir arada :))
ellerine sağlık canım...