2 Kasım 2012 Cuma

MISIR UNLU MERCİMEK ÇORBASI





MALZEMELER

1 SU BARDAĞI KIRMIZI MERCİMEK
1 ADET HAVUÇ
1 SU BARDAĞI ET SUYU
ZERDEÇAL
TUZ

MEYANESİ İÇİN ;

2 ÇORBA KAŞIĞI  MISIR UNU
1 ÇORBA KAŞIĞI  TEREYAĞ


1  ÇORBA KAŞIĞI DAHA TEREYAĞ
1 TATLI KAŞIĞI  PUL BİBER



YAPILIŞI :


             Mercimek   ,  havuç , tuz  , zerdeçal ve et suyuyla beraber  haşlandıktan sonra   mikserlenir.
             Bir kaşık  tereyağda mısırunu kavrulur.Kaynamakta olan  çorbaya eklenerek 1 - 2 dakika kaynatılır.
             Servis tabağına alındıktan sonra yağda kızdırılmış pul biberle sunulur.

          Arkadaşım Hülya'nın ellerine sağlık .
         Çünkü ;bu güzel çarbanın tarifini ondan aldım. :) 
    



 


         
 Prof. Dr Erkan Topuz zerdeçalın faydalarını şöyle açıklıyor:

* Zerdeçal en etkin ve yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir

* Zerdeçalın enfeksiyon etkisi : yapılan araştırmaların sonunda zerdeçalın lekotiren,prostoglandin,tümör,nekroze edici faktör ve interlokin-12 gibi iltihap oluşturan maddelerin ortaya çıkışını geciktirerek hafiflettiğini göstermiştir

* Zerdeçal solunum yollarına iyi gelir : antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile üst solunum yolları,astım ,bronşit ve sinüzite çok iyi gelir

* Zerdeçal kansere iyi gelir : zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılır.tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır.

* Zerdeçal Alzheimer hastalığına iyi gelir : antioksidan ve antienflamatuar etkisi ile Alzheimer hastalığına gidişi engeller. Ayrıca beta amiloit plakalarının gelişimini yavaşlattığını göstermiştir

* Zerdeçalın iyi geldiği diğer hastalıklar : Katarak oluşumu,karaciğer hastalıkları, felç gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkisi vardır

Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçal Kullanımı

Zerdeçal eskiden beri bilinen bir baharat türüdür. Kurutulmuş zerdeçal, toz haline getirilir. Balık çorbası, pilav, kuzu, dana, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılabilir. Yemeklerinize de katabilirsiniz. Bal ile karıştırıp cam bir kavanozda muhafaza edebilir, sabahları bir çay kaşığı yiyebilirsiniz.

İsterseniz çayını da yapabilirsiniz.


4 yorum:

*mehtap dedi ki...

Zerdeçal ve mısır unu hiç kullanmadım mercimek çorbasında ,değişik bir lezzet olmuş belli,nefis görünüyor.Zerdeçalı anneannem zerde yaparken kullanırdı ordan bilirim ne çok faydası varmış.
Ellerine sağlık Neslihancım..

fatosun mutfagından... dedi ki...

ÇORBALAR BAŞTACIDIR..NEFİS..ELLERİNE SAĞLIK..SEVGİLER

Armina dedi ki...

Değişik ve enfes bir çorba olmuş, ellerine sağlık.

Mutfak Dili dedi ki...

Zerdecal Azerbaycan mutfafinda cok kullanilar bir baharat. Ozellikle corba pilacv et kavurmasinda cok tuketilir.
Mercimeye de gayet guzel yakismistir eminim.. Misir unu da gelince olmustur lezzet..
Eline saglik olsun canim..