17 Mart 2012 Cumartesi

MERCİMEK VE BULGURLU SALATA




MALZEMELER :

1 SU BARDAĞI YEŞİL MERCİMEK
1 SU BARDAĞI BALDO BULGUR
2 ADET KÖZLENMİŞ BİBER
3 ADET YEŞİL SOĞAN
YARIM DEMET MAYDANOZ
1 LİMON
1 TATLI KAŞIĞI SUMAK
TUZ KARABİBER
NAR EKŞİSİ 
ZEYTİN YAĞ
 
 
  YAPILIŞI:
     Mercimek ve iri bulgurlar tencerede 15 -20 dakika kadar haşlanır.Çok haşlanıp ezilmesin hafif diri olacak şekilde.Bulgurlar da mümkünse baldo yani buğday iriliğinde ve görünümünde olsun yoksa salatanın görüntüsü bozuk olabilir.Eğer  baldo bulgur yoksa  , mercimeklerden ayrı olarak önceden haşladığınız  buğdayıda kullanabilirsiniz.
    Haşlama işi tamamlanınca ılındıktan sonra ; soğanı  ,maydanozu  , biberleri  baharatları  limon  ve yağını ekleyip karıştırın.Artık servise hazırdır.
     Dilerseniz  sarımsak  yada kimyon gibi aromalarla da  tadını  dahada zenginleştirebilirsiniz.
        Afiyet olsun........


 



MERCİMEĞİN FAYDALARI;

  • Kanser  tedavisinde kullanılan 14 bitkiden biridir.
  • Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Gözlere de yararlıdır.
  • Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
  • Kansızlara faydalıdır.
  • Anne sütünü attırır.
  • Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
  • Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
  MERCİMEK KÜRÜ: 
Yeşil mercimeğin suyu çok faydalıdır. Kaynatıp o suyu tüketirseniz kas ağrılarından kurtulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: