20 Şubat 2012 Pazartesi

TEPSİ MANTISI


  Değişik bir mantı tarifi annemin yöresi Ege'den .Bu mantı  mercimekten yapıldığı için  mercimek yemeyen beyler ve çocukar için harika bir tarif.Tabii vejeteryanları da unutmamak lazım.

MALZEMELER    
YARIM KG UN
1 SU BAR.HAŞLANMIŞ YEŞİL MERCİMEK
1 SOĞAN 
TUZ KARABİBER
3 DİŞ SARIMSAK
3 SU BARDAĞI SICAK SU 
YAPILIŞI: 

Un,su ve tuzdan bir hamur yoğurulur. İki bezeye ayrılır. Hamurlar dinlenirken iç harcını hazırlıyalım. Mercimeklere ince doğranmış soğanı tuzu ve karabiberi ekleyelim.Harcımız hazır.Sonra  ilk beze büyükçe açılır.Normal mantı yaptığımız gibi karelere ayıralım. Her kareye iç harçtan nohut büyüklüğünde koyalım. Her kareyi karşılıklı iki köşesinden biribirine birleştirelim. Yani küçük bir kayık görüntüsü verelim. Yağlı tepsiye dizerek orta hararetteki fırında hafif kızarana kadar pişirelim.

     Fırından çıkartılan mantıların üzerine kaynar su dökülür.İkinci bezedende tepsi büyüklüğünde bir yufka açılır.Açılan bu yufka mantıların üzerine kapak olarak serilir.
 Artık pişirmeye ocağın üstünde devam edilir.Suyunu çekene kadar  orta ısıda devam edilir. Pişme kıvamına göre suyunu arttıra bilirsiniz. Arzu ederseniz tavuk suyuda kullana bilirsiniz. Sarımsakları iyice dövüp bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı su ilave ederek sosunuzu hazırlayın.
    Servis tabağınıza aldığınız mantıların üzerine bu sostan dökerek   AFİYETLE YİYİN.

Hiç yorum yok: