14 Mart 2012 Çarşamba

KÖRİLİ MERCİMEK YEMEĞİ




 BAHARATLI TATLARI  SEVENLER BURAYA  !.........

      KÖRİNİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ .BEN BU BAHARATLA 1994 YILINDA  POP STAR TARKAN'IN  TV DE VERDİĞİ KÖRİLİ TAVUK TARİFİ SAYESİNDE TANIŞTIM . O GÜNDEN  BERİ FAVORİM OLMUŞTUR.ÖZELLİKLE TAVUĞA  VE PATATESE ACAYİP YAKIŞIYOR. 
      YOĞUN BİR AROMASI OLDUĞU İÇİN  İLK KULLANMAYA AZAR AZAR BAŞLARSANIZ   DAHA KOLAY ALIŞIRSINIZ , TAVSİYE EDİYORUM.
  





MALZEMELER:

1 SU BARDAĞI YEŞİL MERCİMEK
1 ADET KURU SOĞAN
 2 DİŞ SARIMSAK
1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
1 TATLI KAŞIĞI  TOZ ŞEKER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
YARIM ÇAY KAŞIĞI KÖRİ
YARIM ÇAY KAŞIĞI  KEKİK
YARIM ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
SIVI YAĞ



YAPILIŞI:
         Mercimekleri  ıslatın bir kaç saat bekletip   suyunu süzün.Tencereye yağı , küp doğranmış soğanları  sarımsakları koyup kavurun.Salçasını ilave edin varsa biber salçasıda koyun  , yakışıyor.
      Kavurma işlemi tamamlanınca tuzu , köriyi  ,karabiberi  ve şekeri ekleyip mercimekleri  de salalım .Şekeri koymamızdaki amaç haşlayıp süzmediğimiz için  , gazını alsın diye.
        Üzerine çıkacak kadar su koyup iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.Pişince kekik serpilip altı kapatılır.Dilerseniz düdüklü tencerede  de 15 dakikada pişirebilirsiniz. AFİYET OLSUN..........
  


 
          




 

      KÖRİ


        Köri birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilir. Körinin içinde olan baharatlar arasında zencefil, zerdeçal, kimyon, karanfil, kişniş, demirhindi gibi baharatlar bulunuyor.Asyada genel olarak yemeklere sos olarak katılmaktadır. 
     Özellikle tavuk ve et yemeklerinin vazgeçilmez sosu köri sosudur.  Köri çok eski tarihlerden beri bilinen ve kullanılan baharattır. Körinin baharatının kullanılmaya başlandığı tarihler ise milattan önce 1700 yılları olduğu tahmin ediliyor. Yani çok eski tarihlerden beri günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.


      Körinin faydaları
  • Köri doyurucudur.
  • Sindirime yardımcı olur.
  • Köri çayla birlikte tüketilirse kilo vermeye yardımcı olur.
  • Çok fazla köri tüketen kişilerin kansere yakalanma oranını düşüktür.
  • Körinin içinde yer alan maddenin kanserin ilerlemesini durdurucu özelliği vardır.

4 yorum:

gülcan dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM.ÇOK LEZZETLİ OLDUĞUNA EMİNİM.DENENMESİ GEREKEN BİR TARİF.

Şeker Tadında dedi ki...

evet mutlaka denemelisin sevgiyle kal

fatma dedi ki...

ben denedimm hayatımda yediğim en güzel mercimek yemeği.....

Şeker Tadında dedi ki...

AFİYET OLSUN -_-