19 Mart 2012 Pazartesi

KARNABAHAR YEMEĞİ






MALZEMELER :

1 YARIM KARNABAHAR
YARIM KG BROKİLİ
150- 200  GR KIYMA
1 ADET SOĞAN
1 ADET HAVUÇ
2 DİŞ SARIMSAK
1 ÇAY KAŞIĞI KİMYON
1 ÇAY KAŞIĞI PUL BİBER
YARIM ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
3 ÇORBA KAŞIĞI  SIVI YAĞ
1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
1 ÇORBA KAŞIĞI BİBER SALÇASI
 TUZ

YAPILIŞI :
     
     Normalde karnabaharı kokusundan dolayı  önceden haşlayıp süzerler.Aslında buna hiç gerek yok  çünkü ; karnabahar  yemeğinin içine  pişerken atacağımız kimyon  bu kokuyu örtecek  hatta  besleyici değerinide  arttıracak . Hatta ben toz zencefilde  kullanıyorum daha da lezzetli oluyor.
    Yağımızı koyduğumuz tencereye   doğranmış soğanımızı  , kıymamızı ,  havucumuzu  , sarımsağımızı koyup hepsini kavuralım. salçamızı ilave edelim hatta varsa  domates koyun daha da  yakışıyor. Neyse  kavurma işleminden sonra çiçeklere ayırdığımız karnabaharı ve brokiliyi ve baharatlarıda ekleyip , iç harcının her tarafa
bulaşması için karıştıralım .Yaklaşık olarak 1,5 su bardağı kadar su  koyup  kısık ateşte pişirelim.Suyunu zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.......



UYUYAN GÜZEL KARNABAHAR ;

Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan ‘indol-3 karbonal’ bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar, “Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile  kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler” diyorlar.
 Ayrıca karnabahar;
 
 
Sinirleri kuvvetlendirir.
 
İdrar söktürür.
 
Dalak hastalıklarına iyi gelir.
Şeker hastalarına faydalıdır.

Zihin yorgunluğunu giderir.
 
Kalp hastalıklarında şikayetlerin azalmasında yardımcı olur.

Hiç yorum yok: