TADI GÖRÜNTÜSÜNDEN GÜZEL
MALZEMELER
4 ADET YUFKA
200 GR KIYMA
3 ADET KURU SOĞAN
MAYDANOZ
SIVI YAĞ
TUZ KARABİBER
YUMURTA SARISI
SUSAM
ÇÖREKOTU
YAPILIŞI :
İşe önce iç harcı hazırlayarak başlayalım. tavaya önce doğranmış soğanları alalım.Daha sonra kıymayı ekleyip kavurmaya başlayalım. Tuzu karabiberi ve maydanozu ekleyip altını kapatalım.
Yufka tezgahın üzerine serilir üzerine sıvı yağ serpilir.Arzu ederseniz margarin de eritip kullanabilirsiniz. Bütün olarak diğer yufkada üzerine serilir . Diğer 2 yufka içinde aynı işlem yapılır.Yufka sigara böreği gibi 12 eşit parçaya ayrılır.
Hazırlanan içi malzemeden çift kat yufkaların ortasına bolca konur ve sarılır.
Büyükce bir kabın içine su doldurulur ve karnıyarık böreklerinin hepsi içine konulur. 2-3 saniye bekletilip hafifçe süzdürerek sudan çıkartılırlar ve tepsiye dizilirler.Üzerine yumurta sarısı susam ve çörek otu serpilir.Tam orta kısmından bıçak yardımıyla hafifçe kesik atılır. Fırında orta hararette pişirilir.
En güzel kısmı suda beklettikten sonra fırınladığımız için dışı çok gevrek içi ise yumuşacık oluşu . Pişerken ortası yarılıyor ve kabarıyor.
ÇOCUĞUNUZU MUTFAKTA EĞİTİN...
Çocuklarınızı mutfakta eğitin,çocukları mutfakta eğitme ve mutfak alışkanlığı kazandırma…Doğduğu günden itibaren sizin sorumluluğunuz altında olan çocuklarınızı, eğitmek ve onları hayata sağlam bir birey olarak hazırlamak ilk amaçlarınız içerisinde olmalıdır … Bu yüzden doğru yöntemleri denemeli ve çocuklarınızı bir plan ve program içerisine dahil ederek, bu şekilde eğitmelisiniz. Günlük yaşam içerisinde belkide en fazla zaman geçirdiğiniz mekanlardan olan mutfaklarınızda, çocuklarınıza en doğru eğitimi verebilisiniz.
* Pişirmek Matematik Becerilerini Geliştirir
Sayı saymaktan problem çözmeye kadar olan matematik becerilerini mutfakta öğretmek hem çok zevkli hemde kolay olacaktır. Malzemeleri koyarken saymayı ve ölçüleri belirlerken çocuğunuzdan yardım isteyin. Yarım, çeyrek gibi kavramları kullanın. Ölçülerde belli oranda azaltma veya çoğaltma yapmasını sağlayın.
Pişirmek Dil Gelişimine Katkı Sağlar
Çocuğunuz ile mutfağa girdiğinizde reçete kullanarak yemek pişirmeye özen gösterin. Yüksek sesle, beraber okuyarak ona yeni kelimeleri ve terimleri öğretin. Etrafta olan objeleri veya eylemleri uygulayarak kavramların kafasında canlanmasına yardımcı olun.
* Pişirmek Duyuları Geliştirir
Hayatımızın içinde yeni şeyler öğrenir ve farklı duyularımızı kullanarak farklı hatıralar ediniriz. Mutfakta çocuğunuzla besinlerin renk, doku, koku, tat ve görünüşleri hakkında konuşun. Elinde tuttuğu, gördüğü, kokladığı bir besinin ona te hissettirdiğini sorun. Alışveriş sırasında ürünler arasındaki farkları hissetmesini sağlayabilirsiniz. Böylece farklı dokuları, kokuları öğrenecektir.
* Pişirmek Güveni Geliştirir
Erken çocukluk döneminde bağımsız olma isteği ile yanıp tutuşan çocuklar kendilerine güvendikleri ve her işi becerebileceklerini vurgularlar. Mutfakta olmak ve pişirdiği birşeyin insanlar tarafından yeneceğini düşünmek onun bu özgüvenini pekiştirecektir.
* Pişirmek Yakınlaştırır
Herşeyi bir yana bırakın çocuğunuzla beraber zaman geçirmek başlı başına harika zaten. İkinizin beraber yer aldığı bir aktivite onu hem duygusal açıdan doyuracak hemde yüzünü güldürecektir. Yıllar geçtikçe onlar ile geçireceğiniz zaman daralacağından, küçük oldukları zamanların tadını çıkartın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder