30 Mart 2012 Cuma

ETLİ KURU FASULYE


MALZEMELER

YARIM KG KURU FASULYE
250 GR  KUŞBAŞI ET
1 ADET KURU SOĞAN
1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
1 ÇORBA KAŞIĞI  BİBER SALÇASI
1 TATLI KAŞIĞI  PUL BİBER
SIVI YAĞ
TUZ



YAPILIŞI :
          Akşamdan fasulyeler ıslatılır.Düdüklü tencereye  sıvıyağ , etler ve soğanlar konur  birlikte sotelenir.Salçasıda eklenip sotelendikten sonra ıslatılmış  fasulyeleri de üzerine ekleyip , tuz ve şekeri de katılır.
Üzerine  çıkacak kadar sıcak su koyup  kaynadıktan sonra  20 dakika  kısık ateşte pişirilir.
           Ben  haşlayıp suyunu atmadığım için şeker koyuyorum .Siz isterseniz fasulyeleri haşlayın  , etleride pişirdikten sonra birbiriyle buluşturup , biraz daha pişirin.Afiyet olsun...



29 Mart 2012 Perşembe

KÖZLENMİŞ PATLICAN YEMEĞİ


MALZEMELER

 6 ADET PATLICAN
2 ADET KIRMIZI BİBER
200 GR KIYMA
1 ADET KURU SOĞAN
4-5 ADET SİVRİ BİBER
4-5 DAL MAYDANOZ
2-3 ADET DOMATES
TUZ KARABİBER
SIVI YAĞ

YAPILIŞI

      Patlıcanlar ve kırmızı biberler közlenir.Diğer tarafta  soğanlar  ve kıyma kavrulur.2 adet  biber ve 1 domates doğranır  onlarda sotelenir.Baharatları ve   maydanoz da eklenip ocaktan alınır.Közlenen patlıcan ve biberler küçük küçük doğranıp  fırın kabına alınır.Üzerlerine  kavurduğumuz iç malzeme döşenir.Arta  kalan domates ve biberlerle süslenir fırında üzerleri kızarana kadar  pişirilir . Servise hazırdır afiyet olsun.
 



27 Mart 2012 Salı

AMERİKAN SALATASI



MALZEMELER :

 250 GR MAYONEZ
1 HAVUÇ
1 PATATES
1 KASE BEZELYE
4-5 ADET KORNİŞON TURŞU
TUZ

YAPILIŞI  :
    
  Patates , havuç ve bezelye  haşlanır.Soğuk sudan geçirilip  tavla zarı büyüklüğünde  doğranır, kornişonlarda doğranır. Tüm malzemeler  mayonezle  beraber karıştırılıp servis edilir.

KOLAY ETSİZ ÇİĞ KÖFTE



          USTALARI KUSURA BAKMASIN;
ELİMDEN GELDİĞİNCE YAPMAYA ÇALIŞTIĞIM  PRATİK BİR TARİF.

MALZEMELER:
2 SU BARDAĞI  KÖFTELİK BULGUR
1 SU BARDAĞI SICAK SU
1 ADET  KURU SOĞAN 
4-5 DAL TAZE SOĞAN
YARIM DEMET MAYDANOZ
1 ÇORBA KAŞIĞI  DAMATES SALÇASI
1 ÇORBA KAŞIĞI BİBER SALÇASI
1 TATLI KAŞIĞI KÖFTE BAHARATI
1 TATLI KAŞIĞI KARABİBER
2 TATLI KAŞIĞI PUL BİBER
1 TUZ
YARIM ÇAY BARDAĞI  SIVI YAĞ
VARSA İSOT
KIVIRCIK
LİMON




YAPILIŞI:

        Bulgur  kısırda olduğu gibi sıcak suyla ıslatılır.Suyunu çekince salça,ince doğranmış kuru soğan  ve baharatlarla  beraber iyice  özleşene kadar yoğurulur.Eğer rengi açık olduysa  biraz daha salça ekleyin.Çok katı olduysa    azar azar su ilave ederek yoğurun.Kıvama geldiyse sıvı yağı bir yerde kızdırın ve çiğ köftenin üzerine dökün.Yeşilliklerinide ekleyerek bir daha yoğurun .Artık şekillendirebilirsiniz  kıvırcık ve linlarla süsleyerek servis tabağına alabilirsiniz.


26 Mart 2012 Pazartesi

TAVUK GÖĞSÜ



MALZEMELER :

1 KG SÜT
1 SU BARDAĞI   UN
1,5 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 DAMLA SAKIZLI SAKIZ
1 DOLU KAŞIK  MARGARİN
1 PAKET VANİLYA
1 PAKET ÇİKOLATA SOS
SOS İÇİN 1,5 BARDAK SÜT


YAPILIŞI :

          Tencereye margarin ve un konur  hafifçe kavurtturulur.Yavaş yavaş sütü ekleyip topaklanmaması için telle karıştırılır.Toz şeker ve damala sakızı  eklenip kaynayana kadar karıştırılır. Kıvama gelince vanilyası  eklenip altı kapatılır.
     Mikserden geçirebildiğiniz kadar geçirin  .Ne kadar çok mikserlenirse tavuk göğsünüzün kıvamı  o kadar  güzel olur.Sonra  borcama yada istediğiniz kalıba boşaltın.
       Çikolata sosu da  sütle beraber kaynayana kadar karıştırın  ve tavuk göğsünüzün üzerine döküp servis yapın .
 Afiyet olsun.



LAHANA TARATOR


     
     MALZEMELER :


  1 ADET MOR LAHANA
  1 SU BARDAĞI YOĞURT
  1 ÇAY BARDAĞI MAYONEZ
 YARIM ÇAY BARDAĞI  ZEYTİN YAĞ
 2 DİŞ SARIMSAK

      YAPILIŞI :
       Lahanalar ince ince doğranır ve zeytin yağda  hafif sotelenir. Yoğurt, mayonez,sarımsak ve tuzla iyice karıştırılır ılınan lahanalarla da karıştırılıp  servis tabağına alınır.


                                             AFİYET OLSUN..






HAVUÇ TARATOR

MALZEMELER : 
YARIM KG HAVUÇ
1ÇAY BARDAĞI YOĞURT
YARIM ÇAY BARDAĞI MAYONEZ
2 DİŞ SARIMSAK
YARIM ÇAY BARDAĞI ZEYTİN YAĞ
TUZ


     YAPILIŞI :
    Havuçlar rendelenir zeytin yağda rendelenmiş sarımsaklarla sotelenir.Havuçlar ılınınca yoğurt,mayonez ve tuzla iyice karıştırılıp servis yapılır.
    İsterseniz kırmızı biber ile yağ kızdırıp üzerine dökebilirsiniz.


                                      AFİYET OLSUN.. 

25 Mart 2012 Pazar

KAYMAKLI POĞAÇA




MALZEMELER :


250 GR KAYMAK
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
125 GR MARGARİN
1 ÇAY BARDAĞI ILIK SU
1 PAKET  YAŞ MAYA
2 ÇORBA KAŞIĞI TOZ ŞEKER
2 YUMURTA 
1 ÇORBA KAŞIĞI  TUZ

İÇİ İÇİN ;
KAŞAR PEYNİR


YAPILIŞI

        Ilık suda maya ve şeker eritilip kabartılır.Yumurta margarin  ve birazcık un  iyice karıştırılır sonra diğer malzemeler karıştırrılıp yumuşacık bir hamur yoğurulur.Bu ölçülerle 2 tepsi çıkıyor.











        Yumurtanın 1i    ve diğer yumurtanın  akını kullanıyoruz.1 yumurtanın sarısını da üzerine sürüyoruz.
        Poğaça şekli verilip arasınada kaşar konulur. Üzerine yumurta  sarısı ve susam sürüp poğaçaları   yarım saat  kadar tepside mayalandıralım ve fırına gönderelim.
Afiyet olsun ...........

21 Mart 2012 Çarşamba

BULGUR PİLAVI VE KÖFTE

 








 

BULGUR PİLAVI  


MALZEMELER :
1 SU BARDAĞI  BULGUR
1 ADET SOĞAN
1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
1 ADET BİBER SALÇASI
1.5 SU BARDAĞI SU
2 KAŞIK TEREYAĞ
TUZ  PUL BİBER


YAPILIŞI :
    
         Soğanlar doğranıp tereyağda sotelenirler , salça ve sarımsakta sotelendikten sonra  suyu eklenir. Suyu kaynayınca bulgurlar salınır. Suyunu çekene kadar pişirilir.
      Eğer  yazdan  domates varsa  onu kullanın  daha çok yakışacaktır.Sade su yerine tavuk suyuda kullanabilirsiniz.



KÖFTE 

MALZEMELER

 YARIM KG KIYMA
1 ADET SOĞAN 
1 ADET SARIMSAK
1 ÇAY BARDAĞI  EKMEK İÇİ
TUZ  KARABİBER
KİMYON

YAPILIŞI  :


         Tüm malzemeler  bir arada  iyice yoğurulur, istenilen şekil verilip kızartılır.

       Pivavın yanında servis yapabilirsiniz.


20 Mart 2012 Salı

ELMALI TURTA






































MALZEMELER :

3-4 ADET ELMA
1 YUMURTA 
1 ÇAY BARDAĞI TOZ ŞEKER
2 ÇORBA KAŞIĞI YOĞURT
YARIM ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
ÇEYREKten  az MARGARİN
VANİLYA 
KABARTMA TOZU
 ALDIĞI KADAR UN 
TARÇIN

   YAPILIŞI :
          Elmaları soyup dilimleyelim.Öte yandan hamuru hazırlayalım. un hariç tüm malzemeleri derince kabın içine koyalım  , azar azar unu ekleyelim . Yumuşak bir hamur olunca  merdane yardımıyla fırın kabımızdan taşacak büyüklüğe ulaşana kadar açıp , içine yerleştirelim. Elma  dilimlerini yan yana dizelim.  Tarçınını bolca ekelim ve 2- 3 çorba kaşığı kadar toz şeker serpelim ki  üzeri hem parlak olsun  hemde elmalar tatlansın.Fırında orta hararette  kızarana kadar pişirelim.
         Ne kadar fırında  kalırsa o kadar gevrek olur. Dilerseniz mini kalıplarda  da porsiyonlar şeklinde hazırlaya bilirsiniz. Aslında piştikten sonra da  üzerine tamamen  pudra şekeri ekerseniz görüntüsü daha da güzel oluyor ama ben çok tatlı olmasın diye ekmedim.



















19 Mart 2012 Pazartesi

FIRINDA TOST EKMEKLERİ


           Geçenlerde  tost ekmeklerinden  uğurböceği yapmıştım .Arta kalan ekmekleri  köfte için çekecektim ki  aklıma bu fikir geldi. Sizde kanepe için  kullandığınız ekmekleri bu şekilde değerlendirebilirsiniz.  İllaki ortasının boşluk olması gerekmez  bütün ekmeklere de aynı işlemi yapabilirsiniz.



              Kahvaltılar için  özellikle de   çocuklarımızın çok seveceği bir tarif.




MALZEMELER

TOST EKMEKLERİ
2 YUMURTA
SUCUK 
KAŞAR PEYNİR
3 ÇORBA KAŞIĞI SÜT
TEREYAĞ



YAPILIŞI:

     Ekmekleri tepsiye dizin  ayrı bir yerde yumurta ve sütü omlet yapar gibi çırpın.Yumurtadan  ekmeklerin  boşluklarına 2-3 çorba kaşığı kadar koyun.Üzerlerine ben sucuk dilimleri yerleştirdim siz pastırma veya salamda kullanabilirsiniz.Dilerseniz kekik  biber gibi baharatlarla  lezzetini atrtıra bilirsiniz tabi. En üstüne kaşar dilimleride koyup fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz.




KARNABAHAR YEMEĞİ






MALZEMELER :

1 YARIM KARNABAHAR
YARIM KG BROKİLİ
150- 200  GR KIYMA
1 ADET SOĞAN
1 ADET HAVUÇ
2 DİŞ SARIMSAK
1 ÇAY KAŞIĞI KİMYON
1 ÇAY KAŞIĞI PUL BİBER
YARIM ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
3 ÇORBA KAŞIĞI  SIVI YAĞ
1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
1 ÇORBA KAŞIĞI BİBER SALÇASI
 TUZ

YAPILIŞI :
     
     Normalde karnabaharı kokusundan dolayı  önceden haşlayıp süzerler.Aslında buna hiç gerek yok  çünkü ; karnabahar  yemeğinin içine  pişerken atacağımız kimyon  bu kokuyu örtecek  hatta  besleyici değerinide  arttıracak . Hatta ben toz zencefilde  kullanıyorum daha da lezzetli oluyor.
    Yağımızı koyduğumuz tencereye   doğranmış soğanımızı  , kıymamızı ,  havucumuzu  , sarımsağımızı koyup hepsini kavuralım. salçamızı ilave edelim hatta varsa  domates koyun daha da  yakışıyor. Neyse  kavurma işleminden sonra çiçeklere ayırdığımız karnabaharı ve brokiliyi ve baharatlarıda ekleyip , iç harcının her tarafa
bulaşması için karıştıralım .Yaklaşık olarak 1,5 su bardağı kadar su  koyup  kısık ateşte pişirelim.Suyunu zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.......



UYUYAN GÜZEL KARNABAHAR ;

Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan ‘indol-3 karbonal’ bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar, “Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile  kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler” diyorlar.
 Ayrıca karnabahar;
 
 
Sinirleri kuvvetlendirir.
 
İdrar söktürür.
 
Dalak hastalıklarına iyi gelir.
Şeker hastalarına faydalıdır.

Zihin yorgunluğunu giderir.
 
Kalp hastalıklarında şikayetlerin azalmasında yardımcı olur.

18 Mart 2012 Pazar

FIRINDA PATLICANLI KÖFTE




MALZEMELER :

 3 ADET PATLICAN
2 ADET DOMATES
4-5 ADET SİVRİ BİBER


KÖFTESİ İÇİN ;

YARIM KG KIYMA
1 KURU SOĞAN
1 ÇAY BAR.EKMEK İÇİ
MAYDANOZ
TUZ
KARABİBER
KİMYON

YAPILIŞI :
       Önce patlıcanları pijama giymiş gibi yani alacalı olarak soyalım ve tekerlek tekerlek dilimleyelim.Tuzlu suda 15-20 dakika acısı çıksın diye bekletelim. 
    Köfte malzemelerini derin bir kapta iyice yoğurup yassı yuvarlak köfteler yapalım.Patlıcanların suyunu süzelim, fırın kabına bir patlıcan bir köfte şeklinde tamamen dolana kadar dizelim.
     Domatesleri ve 2 biberi kuş başı doğrayıp yemeğin üzerine dökelim.Salçayı da 1 bardak suda ezip sulandırarak (isterseniz kavurarak) yemeğin üzerine gezdirin.Arzunuza göre suyunu arttırabilirsiniz.Geri kalan biberleri süslemede kullanın orta hararetteki ısıda 
patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin 

                     AFİYET OLSUN  -_-  

TAVUK VE LAHANALI BÖREK




    
MALZEMELER


4 YUFKA
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
1 SU BARDAĞI GALETE UNU
İÇ MALZEMESİ İÇİN;

YARIM TAVUK GÖĞSÜ
2 ADET PIRASA
1 HAVUÇ
300 GR KADAR LAHANA 
(çeyrek gibi )
1 ADET KIRMIZI BİBER
1 ADET SOĞAN
TUZ  KARABİBER 
KİMYON
3 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
YAPILIŞI 
        İşe  iç harcı hazırlayarak başlayalım. Tavaya yağ konur  , soğanlar ve havuç  küp küp doğranır.  Tavuklar kuş başı doğranıp  soğanlara eklenir  ve sotelenir.Lahana , pırasa , biber  eklenip onlarda sotelenir. Baharatlarda eklenir ılınmaya bırakılır. 
         Sebzeleri istediğiniz gibi  arttırıp eksiltebilirsiniz.Özellikle lahana ve tavuk birbirlerine çok yakışıyor evimde pırasa  ve biber de onlarıda ekledim. Siz de evdeki malzemeleri değerlendirirsiniz.
         Sebzeleri çok kavurmamakta fayda var  çünkü; börek pişerkende zaten pişiyorlar  ve iyice seniyorlar.Böreğin içinde boşluklar oluşuyor , onun için  de içine harçtan koyarken de bolca koyun .
     2 şer  , 2 şer  tüm yufkaların arası  yağlanır ve 24 parçaya bölünür.
Hazırlanan  iç harçtan   sigara böreği  sarar gibi çift katlı olarak sarılır.Büyük bir tasın içine  su doldurulur  sarılan böreklerin hepsi   hooop suya gönderilir. Hemen sudan çıkarıp  galete  ununa bulanır ve tepsiye dizilir. Kızarıp çıtır çıtır olana kadar pişirilir.



  


17 Mart 2012 Cumartesi

MERCİMEK VE BULGURLU SALATA




MALZEMELER :

1 SU BARDAĞI YEŞİL MERCİMEK
1 SU BARDAĞI BALDO BULGUR
2 ADET KÖZLENMİŞ BİBER
3 ADET YEŞİL SOĞAN
YARIM DEMET MAYDANOZ
1 LİMON
1 TATLI KAŞIĞI SUMAK
TUZ KARABİBER
NAR EKŞİSİ 
ZEYTİN YAĞ
 
 
  YAPILIŞI:
     Mercimek ve iri bulgurlar tencerede 15 -20 dakika kadar haşlanır.Çok haşlanıp ezilmesin hafif diri olacak şekilde.Bulgurlar da mümkünse baldo yani buğday iriliğinde ve görünümünde olsun yoksa salatanın görüntüsü bozuk olabilir.Eğer  baldo bulgur yoksa  , mercimeklerden ayrı olarak önceden haşladığınız  buğdayıda kullanabilirsiniz.
    Haşlama işi tamamlanınca ılındıktan sonra ; soğanı  ,maydanozu  , biberleri  baharatları  limon  ve yağını ekleyip karıştırın.Artık servise hazırdır.
     Dilerseniz  sarımsak  yada kimyon gibi aromalarla da  tadını  dahada zenginleştirebilirsiniz.
        Afiyet olsun........


 



MERCİMEĞİN FAYDALARI;

  • Kanser  tedavisinde kullanılan 14 bitkiden biridir.
  • Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Gözlere de yararlıdır.
  • Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
  • Kansızlara faydalıdır.
  • Anne sütünü attırır.
  • Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
  • Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
  MERCİMEK KÜRÜ: 
Yeşil mercimeğin suyu çok faydalıdır. Kaynatıp o suyu tüketirseniz kas ağrılarından kurtulabilirsiniz.

KESMELİ ÇORBA


   EV KESMESİNDEN  YANİ ERİŞTENİN KÜÇÜK VE KARE KESİLMİŞ HALİNDEN YAPILMIŞ  ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR İÇİN  ÇOK BESLEYİCİ BİR TARİF.

MALZEMELER :

  • 1 ÇAY BARDAĞI  KESME MAKARNA
  • 1 YUMURTA
  • 3 ÇORBA KAŞIĞI YOĞURT
  • 2 ÇORBA KAŞIĞI  UN
  • TUZ
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞ
  • KIRMIZI TOZ BİBER
YAPILIŞI  :
     
    Tencereye 4-5 su bardağı  kadar su konulur .Kaynayınca kesme makarnalar  salınır ve yumuşayana kadar  haşlanır.Öte yanda   yumurta ,yoğurt ve un çırpılıp azar azar kaynayan suya katılır.Gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz.Kaynayıp kıvama  gelince tuzunu ekleyin , kaynamadan tuz atarsanız kesilebilir.Kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynayınca altını kapatalım. 
    Tereyağı kızdırıp  toz biberi ekleyelim. Çorbaları kaselerimize koyduktan sonra   üzerine  sosundan döküp servis yapalım 
Afiyet olsun..............


16 Mart 2012 Cuma

SEBZELİ MISIR UNLU KEK




       Bol sebzeli vitamin deposu  bir tarif daha.

Sebzelere istediğinizi ekleyebilir veya eksiltebilirsiniz ,  hayal  gücünüze ve  damak zevkinize kalmış :)


 MALZEMELER :
  • 2 YUMURTA
  • 2 ÇORBA KAŞIĞI  YOĞURT
  • 1 SU BARDAĞI  SÜT
  • 1 SU BARDAĞI  MISIR UNU
  • 1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
  • 1 ADET PIRASA
  • 1 ADET HAVUÇ
  • 1 ADET PATATES
  • 1 KABARTMA TOZU
  • TUZ- KARABİBER
  • PUL BİBER 
  • ALDIĞI KADAR UN 

 YAPILIŞI :


     Normalde her kekte yaptığımız gibi  önce yumurtayı , yağı ,  yoğurdu , sütü çıpıyoruz .
Daha sonra katı malzemeleri ekliyoruz mısır unu  , baharatlar ,  kabartma tozu.Bunlarıda karıştırınca unu azar azar  ekliyoruz   kek kıvamın da olacak .Küçük küçük doğradığımız sebzeleride ekleyip son kez karıştırıyoruz.Hooop yağlanmış  fırın kabına gönderiyoruz .170 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 
Afiyet olsun.






SÜTLAÇ













BİRAZDA AĞZIMIZ TATLANSIN :)

MALZEMELER :

1 KG SÜT
1.5 ÇAY BARDAĞI PİRİNÇ 
1.5 SU BARDAĞI ŞEKER
1  SU BARDAĞI SU
1 PAKET VANİLYA 
1 FİSKE TUZ
3 ÇORBA KAŞIĞI PİRİNÇ UNU 
TARÇIN

YAPILIŞI :
      Pirinçler suda iyice haşlanınca sütü eklenir .Süt kaynayınca  bir kase de pirinçunu suyla ezilir ve sütten 1 kepçe pirinçununa eklenip ılınması sağlanır.
     Yavaş  yavaş kaynayan süte eklenir.Koyulaşınca  şeker katılır  yine kaynayınca  vanilya eklenip altı kapatılır. Şekerini arzunuza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
     Kaselere boşaltıp ılınınca üzerine tarçın ekip servis yapılır.

BEŞAMEL SOSLU TAVUK



MALZEMELER :

1 ADET TAVUK GÖĞSÜ
1 ADET İRİ PATATES
1 ADET HAVUÇ
2-3 MANTAR
1 ÇAY BARDAĞI  BEZELYE
TUZ KARABİBER
YARIM ÇAY KAŞIĞI KEKİK
YARIM ÇAY KAŞIĞI KÖRİ
2 ÇORBA KAŞIĞI SIVI YAĞ

BEŞAMEL SOSU İÇİN;

1 ÇORBA KAŞIĞI UN
1 SU BARDAĞI  SÜT
YARIM ÇAY KAŞIĞI ŞEKER
TUZ KARABİBER
MUSKAT RENDESİ
1 ÇORBA KAŞIĞI MARGARİN

1 KASE KAŞAR RENDESİ

YAPILIŞI:
      Tavuklar  kuşbaşı doğranır diğer sebzelerde kuş başı hazırlanır.Teflon tencereye sıvı yağ konup sebzeler ve et kısık ateşte yumuşayana kadar  kapağı kapalı olarak  kavrulur.Baharatları  eklenir  fırın kabına alınır. Ben bu sefer bezelyem olmadığı için kullanmadım.Baharatlarıda  damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.





   Öte yandan  beşamel sosu hazırlayalım.Margarinle   un hafif kavrulur. Tuzu biberi muskat ve şeker eklenir sütü katılıp ,  kaynayana kadar topaklanmadan pişirilir.Eğer topaklanırsa tel süzgeçten  veya mikserden geçirebilirsiniz.
    Beşamel sosta  sebzelerin üzerine dökülür  , kaşar rendesi serpilip  fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun...................

15 Mart 2012 Perşembe

KÖFTE VE KIZARTMA







            Kızartma için istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz.Köftenin   tarifine gelince ;

 MALZEMELER :

2 PATATES
5-6 BİBER
3 HAVUÇ
1 PATLICAN


YARIM KG KIYMA
1 ADET KURU SOĞAN
1 DİŞ SARIMSAK
1 ÇAY BARDAĞI ÇEKİLMİŞ EKMEK
ve ya GALETA  UNU
1 ÇORBA KAŞIĞI SIVI YAĞ
4-5 DAL MAYDANOZ
TUZ KARABİBER 
KİMYON

SOS İÇİN
2 DOMATES
2 DİŞ SARIMSAK
1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA

 
        Patatesler başta olmak üzere sırayla biber , havuç, kabak, patlıcan mevsimine göre sırayla kuş başı büyüklüğünde doğtanırkızartılır, servis tabağına alınır.
       Sosumuz için   salça  küp küp doğranmış domates ve sarımsaklar iyice kavrulur.
       Köftemiz için gerekli tüm  malzemeleri derince bir kabın içine alalım  (soğan rendelenmiş olmalı ) iyice yoğuralım.Nekadar çok yoğurulursa o kadar lezzetli olacaktır.Dilediğiniz  şekli verip teflon tavada kızartın.
      İsterseniz sosun tamamını kızartmaların üzerine dökerek, isterseniz  tabağınıza dökerek servis yapın 
     Afiyet olsun..........